Coğrafi Yapısı 21 Ağustos 2024, 14:01
Coğrafi konum olarak İlçe Marmara Bölgesinin güneyinde ve Balıkesir il merkezinin kuzeydoğusundadır. Ayrıca Susurluk-Manyas arası 33 km. Susurluk-Bandırma arası 54 km. Susurluk-Mustafakemalpaşa arası ise 28 km.dir.
Yüzölçümü 621 km², denizden yüksekliği ise 63 mdir. İlçenin orta kesimlerini kuzey-güney doğrultusunda, Simav Çayı’nın vadisini çevreleyen engebeli arazilerle düzlükler kaplar. Bu vadinin özellikle ilçe merkezinin kuzeyinde kalan bölümü geniş ve verimli tarım alanlarıdır. Meyilli olan araziler, erozyonla karşı karşıyadır. Bu kesimde ortalama toprak kalınlığı 2 cm. dir. Buralardan mera olarak yararlanılmaktadır. Ova ve dere kıyısındaki düzlükler ise genç topraklardan oluşmuş olup, verimlidir.
Orman alanı toplam olarak 28.505,5 hektardır. Hemen hemen tamamı koru ormanıdır. En önemli yüksekliği, doğuda Çataldağ olup, yüksekliği 1336 m.dir. Batıda Keltepe 881 m, güneyde Ilıcadere ve Yılanlı diğer önemli yükseltilerdir. Akarsuların başında ilçeyi dolaşarak Bursa il topraklarına geçen Simav Çayı bulunur. Bu akarsu burada Susurluk Çayı adını alır. Küçük çaptaki Hatap, Göbel ve Çaylak Dereleri de Susurluk Çayına karışır.
İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürer. İklim üzerinde denizden uzaklık ve yüksekliğin etkisi büyüktür. Ege ve Marmara’nın geçit rüzgarlarının etkisi altındadır. Ortalama yağış miktarı yılda metrekareye 72,4 kg, ortalama yağışlı gün sayısı ise 93,1’ dir.